ankor bat

ankor bat

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

'' Θούριος'' του Ρήγα Φεραίου

Ρήγας  Βελεστινλής  ή  Φεραίος  

 

  • Πρωτοπόρος  του Νεοελληνικού διαφωτισμού, ενός πνευματικού κινήματος που συνδυάζει  την πνευματική αφύπνιση και την ανάπτυξη της παιδείας  με την εθνική αναγέννηση του υπόδουλου ελληνισμού.

    πάτα εδώ 

    • Πνεύμα  πρωτοποριακό και ελεύθερο , επισφράγισε και με τη  δύναμη του λόγου του αλλά και με το μαρτυρικό του θάνατο τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Το πολιτικό του όραμα  αγκάλιαζε όλους τους υπόδουλους στο σουλτάνο λαούς της Βαλκανικής. Οραματίστηκε τη δημιουργία μια βαλκανικής συνομοσπονδίας , ενός κράτους δικαίου που θα βασιζόταν στις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης  ( ιδεολογική κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης ).

    • Μάθε για τη ζωή του και την επαναστατική του δράση.....

      πάτα εδώ       και  και εδώ

      • Θούριος :θούριος -α -ο [θúrios] Ε6 : (για τραγούδια, ύμνους κτλ.) πολεμικός: ~ ύμνος. Θούριο άσμα / σάλπισμα, αλλά συνηθέστερα ως ουσ. ο θούριος και το θούριο, πολεμικό τραγούδι: Ο ~ του Ρήγα. Tα θούρια του Tυρταίου.

        [λόγ. < αρχ. θούριος `ορμητικός στον πόλεμο΄]

        Για μια σύντομη ανάλυση του αποσπάσματος του ''ΘΟΥΡΙΟΥ'' που παραθέτει το σχολικό βιβλίο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου , ακολούθησε τη διαδρομή...Ο '' Θούριος'' του Ρήγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου