ankor bat

ankor bat

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο  πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και το έργο του




ΜΕΣΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο  Ηράκλειος  και η  δυναστεία  του ( 610-717)

  •      Το  βυζαντινό κράτος σε κρίση.

    • Η  αντιμετώπιση του περσικού και του αραβικού κινδύνου.

      • Ο  ιερός πόλεμος κατά των απίστων.

        • Ο  Ηράκλειος  (610-641)  , ο τύπος του στρατηγού- αυτοκράτορα.

          • Η στενή συνεργασία κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας.

          • Η επέκταση του θεσμού των θεμάτων από τα ασιατικά στα ευρωπαϊκά εδάφη του Βυζαντίου./ Η οργάνωση των  θεματικών στρατών.


            •   Ο βαθμιαίος εξελληνισμός της κρατικής διοίκησης.

              Μάθε περισσότερα γαι τον Ηράκλειο και το έργο του  με τη βοήθεια μιας προβολής παρουσίασης πάτα εδώ

MEΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ/ Πρωτοβυζαντινή περίοδος

Η  μετάβαση  από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στο  Βυζάντιο.

Η κατάρρευση του δυτικού ρωμαϊκού κράτους.

Ο  μετασχηματισμός του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους σε βυζαντινό κράτος με έντονα ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα.

  •             Η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από το Μ. Κωνσταντίνο αποτέλεσε κομβικό σημείο στη μετάβαση από τη ρωμαϊκή στη βυζαντινή αυτοκρατορία....  Η  νέα πρωτεύουσα  ξεκίνησε τη χιλιόχρονη ιστορία της ως Νέα Ρώμη, σύντομα όμως μετεξελίχτηκε σε ελληνοχριστιανική μητρόπολη...

     

     

    •   Ο  Ιουστινιανός και το έργο του ( 6ος αι. μ. Χ.)  


                       σε μια σειρά διαφανειών...

     http://www.slideboom.com/presentations/219520/%CE%9F-%CE%99%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85 

     Ο  Ιουστινιανός επιδόθηκε στο έργο της ενίσχυσης της κεντρικής εξουσίας και της εσωτερικής οργάνωσης του βυζαντινού κράτους απερίσπαστος  μετά την καταστολή της Στάσης του Νίκα...

      Μάθε περισσότερα για τον πολιτικό ρόλο των δήμων, τη σημασία του Ιππόδρομου της Κων/ πολης στην πολιτική ζωή, τα αίτια της λαϊκής δυσαρέσκειας για την  πολιτική του Ιουστινιανού που οδήγησαν στη Στάση του Νίκα, το χρονικό της εξέγερσης....

      Ο  Ιουστινιανός συνέδεσε το όνομά του και με την ίδρυση της Αγίας  Σοφίας που αναδείχτηκε σε σύμβολο της Κωνσταντινούπολης και  του μεσαιωνικού ελληνισμού...

        Ανακάλυψε την Αγία Σοφία με τη βοήθεια των διαφανειών...  πάτα εδώ 

       

     

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

'' ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ'' του Δ. Σολωμού

Διονύσιος Σολωμός : ο κυριότερος εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής πάτα εδώ ( Επτανησιακή Σχολή) και εθνικός μας ποιητής,  που ανέδειξε την εκφραστική δύναμη της λαϊκής μας γλώσσας και εμπνεύστηκε από το έπος του 1821.

'' Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου
πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;''
Με τη βοήθεια του πληροφοριακού υλικού από την Εκπαιδευτική τηλεόραση, συμπλήρωσε τα κενά στο φύλλο εργασίας, επιχειρώντας μια πρώτη σύντομη γνωριμία με τη ζωή και το έργο του ποιητή.

                                        ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


         Ο Διονύσιος  Σολωμός γεννήθηκε στις 8  Απριλίου .............  στη ..........................  Νόθος γιος του άρχοντα ......................................  και της υπηρέτριας ..............................

             Η Ζάκυνθος , σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της εποχής, ήταν το σταυροδρόμι ...............  και .............................  Από τους πρώτους δασκάλους του Σολωμού , που του δίδαξε την αξία της ελευθερίας , ήταν ο ιεροδιάκονος ......................................
             Ο ποιητής δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις νομικές του σπουδές στην Ιταλία, γιατί τον κέρδισε η αγάπη της ...................   και της γενέθλιας γης.Τα πρώτα του ποιητικά γυμνάσματα τα έγραψε στην ιταλική γλώσσα, ώσπου η γνωριμία του με τον Σπυρίδωνα ....................  τον έπεισε να αφιερωθεί στη σπουδή της ζωντανής γλώσσας των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Το  1823 μυήθηκε στη .................  Εταιρεία. Την εκπληκτική του πρόοδο στην ελληνική γλώσσα δείχνει η σύνθεση του '' Ύμνου ..............................  '' ( 1823). Ο Σολωμός είδε με τα μάτια της ψυχής του όλη την εποποιία του '21.
Το 1824 ο ποιητής συγκλονίστηκε από την Καταστροφή των.....................   και το 1825 ο Ύμνος .........................................  τυπώθηκε για πρώτη φορά στο .......................................

          Στο πεζό του έργο ''........................................''  ο  Σολωμός αναδεικνύεται θερμός υπερασπιστής της ........................................   μας γλώσσας και της λαϊκής παράδοσης.

              Το σημαντικότερο ποιητικό έργο της ζωής του, το οποίο επεξεργαζόταν συνεχώς( όπως φαίνεται από τα σωζόμενα σχεδιάσματα του έργου που παρέμεινε σε αποσπασματική μορφή) είναι το ποίημα ''................................... ............................................'', αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα και τη θυσία των υπερασπιστών του .............................  Οι αγωνιστές είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πείνα και τη στέρηση ,αλλά έπρεπε να υπερνικήσουν και τον πόθο της ζωής που ξαναγεννιέται με τον ερχομό της άνοιξης.

        '' Γλυκιά η ......................  και ο  θάνατος ..............................''.

       Το κυριότερο σατιρικό  έργο του Σολωμού σε πεζό λόγο είναι '' η Γυναίκα της .................................''. 
Μετά από μια οδυνηρή περίοδο εμπλοκής σε οικογενειακές δίκες και απομόνωσης στην ........................, ο ποιητής πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου ..................., έχοντας κερδίσει την αθανασία.


                                             ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ/ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ Β

                            http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=432&author_id=47           

Αποσπάσματα  I  και ΙΙ  . Διάβασε  μια ανάλυση των ποιητικών αποσπασμάτων στον παρακάτω σύνδεσμο πάτα εδώ   

                                             

    Και στα δύο ποιητικά αποσπάσματα αποτυπώνεται με θαυμαστή εκφραστική λιτότητα ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης που ξεπερνά τα δεσμά της ύλης, για να υπηρετήσει τις υψηλές ιδέες του χρέους και της ελευθερίας. 

      Στο πρώτο από τα δοσμένα αποσπάσματα υπερβαίνουν τα συνηθισμένα ανθρώπινα όρια η γυναίκα- με την ιδιότητα της μάνας- και ο άντρας- με την ιδιότητα του Σουλιώτη- πολεμιστή. Το εξωτερικό εμπόδιο στο οποίο αντιστέκονται είναι η πείνα( αποτέλεσμα της πολιορκίας και του εγκλεισμού που επιβάλλει ο εχθρικός κλοιός που ζώνει το Μεσολόγγι) . Η πείνα έχει νεκρώσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επικρατεί μέσα και γύρω από την πολιορκημένη πόλη μια νεκρική σιωπή. Η πείνα έχει αποδυναμώσει τους υπερασπιστές, με συνέπεια η γυναίκα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο βασικό της ρόλο ( εκείνο της μάνας) και ο άντρας στο δικό του ρόλο( εκείνο του πολεμιστή).

      Η γυναίκα αντιστέκεται στην πείνα παθητικά, ενώ ο άντρας ενεργητικά  (εκφράζοντας την οργή, την πίκρα και το παραπόνό του για την αδυναμία του να χρησιμοποιήσει το όπλο του και για τον εμπαιγμό που υφίσταται από τους εχθρούς ). 

    Αν και ο  ποιητής υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα της ανδρικής και της γυναικείας φύσης, προικίζει και τη γυναίκα και τον άντρα με  την ίδια αξιοζήλευτη εσωτερική δύναμη που θα τους επιτρέψει να αντεπεξέλθουν στη δοκιμασία της στέρησης και της θυσίας.

     Αφαιρώντας  κάθε ιστορική λεπτομέρεια, κάθε αναφορά σε συγκεκριμένο τόπο, χρόνο ή ονόματα  αγωνιστών, ο ποιητής δίνει διαχρονικότητα και καθολικότητα στην πάλη του ανθρώπου να ξεπεράσει τα εξωτερικά εμπόδια και να κατακτήσει την εσωτερική του ελευθερία.  Έτσι ερμηνεύεται και ο τίτλος του ποιήματος '' Ελεύθεροι Πολιορκημένοι'' , τον οποίο επέλεξε τελικά ο Σολωμός ως σφραγίδα του έργου του. Οι ηρωικές μορφές του ποιήματος πολιορκούνται από εξωτερικά και εσωτερικά εμπόδια, αλλά αναδεικνύονται νικητές στον αγώνα για την κατάκτηση της ηθικής ελευθερίας που συνίσταται στην εκπλήρωση του χρεόυς.

Για πιο λεπτομερή ιστορική αφήγηση των δοκιμασιών που υπομένουν οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες, ακολούθησε το σύνδεσμο http://www.youtube.com/watch?v=bh9UqfNzWTI

     Η  δοκιμασία των αγωνιστών εντείνεται στο δεύτερο απόσπασμα. Εδώ πρέπει να υπερνικήσουν την επιθυμία της ζωής  που γεννιέται μέσα τους με την κορύφωση της ομορφιάς της φύσης την άνοιξη. 

     Η φύση λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο. Είναι ο γλυκός πειρασμός που καλεί τους αγωνιστές να παραδοθούν στη μαγεία της ζωής και του έρωτα, λησμονώντας το χρέος της θυσίας. Στη σολωμική ποίηση  η φύση-  πηγή του δέους ή του θαυμαστού- παρουσιάζεται ως εμπόδιο στην ηθική τελείωση του ανθρώπου.

     Η ομορφιά της φύσης δίνεται με πλήθος εικόνων που ενεργοποιούν όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις και ακολουθούν φθίνουσα κλιμάκωση : από το γενικότερο στο μερικότερο , από το σημαντικό στο πιο ασήμαντο ,από τα έμψυχα στα άψυχα,  από τη διεύρυνση στο στένεμα του οπτικού μας πεδίου. Και μετά την ανάλυση  ακολουθεί η σύνθεση.  Ο ποιητής στους δυο τελευταίους στίχους του αποσπάσματος ΙΙ  συγκεφαλαιώνει το γλυκό πειρασμό της ζωής στον οποίο η φύση καλεί τον άνθρωπο να ενδώσει'' με χίλιες γλώσσες''. Έτσι κατανοούμε καλύτερα την ευψυχία και την ηθική ανωτερότητα των πολιορκημένων που δεν θα ενδώσουν, γιατί απαρνιούνται τη ζωή την ώρα που έχουν πλήρη επίγνωση της αξίας της.

   

'' Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει''...

                              

                                                        ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

     Απάντησε  σύντομα στα παρακάτω ερωτήματα :

  • Ποιο είναι το ιστορικό υπόβαθρο του ποιήματος;

    • Ποια εμπόδια πρέπει να υπερνικήσουν οι πολιορκημένοι στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ελεύθεροι;

      • Ποιες ανθρώπινες μορφές προβάλλονται στο πρώτο απόσπασμα του Σχεδιάσματος Β και τι συμβολίζουν;

        • Άκουσε τη μελοποιημένη απόδοση του αποσπάσματος και εντόπισε ομοιότητες και αντιθέσεις ανάμεσα στις ηρωικές μορφές- σύμβολα.Αναζήτησε και άλλες μελοποιημένες  ερμηνείεςτου ποιητικού αποσπάσματος στο Διαδίκτυο και επέλεξε αυτή που προτιμάς.

          πάτα εδώ 

  • Εντόπισε τα εκφραστικά μέσα ( προσωποποίηση, αντίθεση, υπερβολή ) που περιέχονται στους δύο πρώτους στίχους του αποσπάσματος II  και δικαιολόγησε τη χρήση τους.

    • Συγκέντρωσε τις εικόνες που αποδίδουν την ομορφιά της φύσης την άνοιξη. Ακολουθούν ανιούσα ή φθίνουσα κλιμάκωση;  Προσπάθησε να βρεις στο διαδίκτυο οπτικό υλικό για να επενδύσεις τις εικόνες του ποιήματος.

      • Κατέγραψε τα πλάσματα που απολαμβάνουν τη χαρά της ζωής. Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά ο άνθρωπος; Τι δηλώνει η απουσία του;

        • Δώσε μια σύντομη ερμηνεία στον τελευταίο στίχο του αποσπάσματος.

          • Σύγκρινε το απόσπασμα που δίνεται στο σχολικό βιβλίο με το σχεδίασμα Γ  των '' Ελεύθερων Πολιορκημένων''.αναζήτησέ το εδώ     

             

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ- ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ

 

      '' Αυτοβιογραφία'' της

Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου.  

  ή η δυστυχία να είσαι γυναίκα και δή  Ζακυνθία...

Ο  μακρύς αγώνας για τη γυναικεία απελευθέρωση και την αναγνώριση του δικαιώματος στη μόρφωση και την πνευματική δημιουργία εκφράζεται μέσα από το έργο της Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου.

Έργο που έχει την αυθεντικότητα της προσωπικής μαρτυρίας και την αγωνία μιας γυναίκας που προσπαθεί να υπερασπίσει την ιδιαιτερότητά της και να απαλλαγεί από τα ασφυκτικά κοινωνικά στερεότυπα της εποχής.

Παρά την αριστοκρατική της καταγωγή και την υψηλή κοινωνική της θέση- ή ίσως ακριβώς  εξαιτίας αυτής-  η Ελισάβετ υφίσταται τεράστιες πιέσεις από τον οικογενειακό και κοινωνικό της περίγυρο να '' συμμορφωθεί'' στην προδιαγεγραμμένη μοίρα για μια γυναίκα της εποχής της...

   Ανακαλύψτε την ιστορία της....πάτα εδώ

      Στο έργο της '' Αυτοβιογραφία'' η επιθυμία για εθνική απελευθέρωση των αγωνιζόμενων Ελλήνων συνδυάζεται με τον πόθο για κοινωνική χειραφέτηση των γυναικών, οι οποίες εμφανίζονται ως θύματα σκληρότερης και διαρκέστερης καταπίεσης και κοινωνικού αποκλεισμού. Από τις  σκληρότερες απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες είναι η άρνηση του δικαιώματος να ζήσουν μια ζωή  χωρίς τα δεσμά του γάμου , αφιερωμένη στη μόρφωση και στην παραγωγή πνευματικού έργου.   http://www.artic.gr/logotenia-more/afieromata-logotexnia/5197-elisavet-moutzan-martinegkou-i-prwti-ellinida-pezografos

     Η  πνευματική δημιουργία δεν αποτελεί για την Ελισάβετ  μόνο την απόδραση από τους ασφυκτικούς περιορισμούς που της επιβάλλει ο κοινωνικός της ρόλος. Είναι η δικαίωση της ύπαρξής της και  το ισοδύναμο της μητρότητας , αφού αποκαλεί τα συγγράμμματά της '' πνευματικά της τέκνα'' και αγωνιά - όχι άδικα, όπως αποδείχτηκε- για τη διάσωση του πνευματικού της έργου, που αποτελούσε το πολυτιμότερο μυστικό της ζωής της... 

   πάτα εδώ για μια ανάλυση του έργου   

Η συγγραφέας έχει επίγνωση της ανατρεπτικής δύναμης της τέχνης και του λόγου ως φορέα διαμόρφωσης ήθους. Γι΄ αυτό διεκδικεί το δικαίωμα της πνευματικής ελευθερίας για το καταπιεσμένο γένος των γυναικών και ,αναστοχαζόμενη, εξομολογείται ότι

'' ....Η ελευθερία, μάλιστα δε και τα γράμματα, δίδουν εις τον άνθρωπον μεγάλην ευτολμίαν, μήτε τον αφίνουν να σύρεται ωσάν ζώον από την γνώμην των άλλων, τώρα ίσως οι παλιοί κάτοικοι τούτης της νήσου, όντες ακόμη πολλά βάρβαροι δια να έχουν τας γυναίκας ωσάν σκλάβας εστοχάσθηκαν να τας κρατούν κλεισμένας και αγραμμάτους...''

    Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου της χάθηκε, η αναγνώρισή της ως της  πρώτης Ελληνίδας πεζογράφου είναι μια κάποια δικαίωση  ενός αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών . Ενός αγώνα  σε κάποιες γωνιές του πλανήτη μας  αναδεικνύεται τραγικά επίκαιρος, όπως απέδειξε η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στη νεαρή Πακιστανή Μαλάλα που διακινδύνευσε τη ζωή της , διεκδικώντας το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση  ...

πάτα εδώ 

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

'' Θούριος'' του Ρήγα Φεραίου

Ρήγας  Βελεστινλής  ή  Φεραίος  

 

  • Πρωτοπόρος  του Νεοελληνικού διαφωτισμού, ενός πνευματικού κινήματος που συνδυάζει  την πνευματική αφύπνιση και την ανάπτυξη της παιδείας  με την εθνική αναγέννηση του υπόδουλου ελληνισμού.

    πάτα εδώ 

    • Πνεύμα  πρωτοποριακό και ελεύθερο , επισφράγισε και με τη  δύναμη του λόγου του αλλά και με το μαρτυρικό του θάνατο τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Το πολιτικό του όραμα  αγκάλιαζε όλους τους υπόδουλους στο σουλτάνο λαούς της Βαλκανικής. Οραματίστηκε τη δημιουργία μια βαλκανικής συνομοσπονδίας , ενός κράτους δικαίου που θα βασιζόταν στις αρχές της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης  ( ιδεολογική κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης ).

    • Μάθε για τη ζωή του και την επαναστατική του δράση.....

      πάτα εδώ       και  και εδώ

      • Θούριος :θούριος -α -ο [θúrios] Ε6 : (για τραγούδια, ύμνους κτλ.) πολεμικός: ~ ύμνος. Θούριο άσμα / σάλπισμα, αλλά συνηθέστερα ως ουσ. ο θούριος και το θούριο, πολεμικό τραγούδι: Ο ~ του Ρήγα. Tα θούρια του Tυρταίου.

        [λόγ. < αρχ. θούριος `ορμητικός στον πόλεμο΄]

        Για μια σύντομη ανάλυση του αποσπάσματος του ''ΘΟΥΡΙΟΥ'' που παραθέτει το σχολικό βιβλίο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου , ακολούθησε τη διαδρομή...Ο '' Θούριος'' του Ρήγα

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Επιπτώσεις και προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης..

Ελλάδα και τουριστική ανάπτυξη...

      Αναζητήστε  τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του τουρισμού σε μια χώρα ...


                 πάτα εδώ

     Σχετικά  με τις αρνητικές επιπτωσεις της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην οικονομία και την πολιτισμική φυσιογνωμία των τοπικών κοινωνιών...


          πάτα εδώ

      Τα  προβλήματα και οι προκλήσεις  της ανισομερούς τουριστικής ανάπτυξης σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα...  Η ανάγκη στροφής προς ένα βιώσιμο μοντέλο  ποιοτικού τουρισμού με σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας...



           πάτα εδώ
         

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ( παραλογή)

 Ο θρύλος της θεμελίωσης του γεφυριού της Άρτας  σε τρισδιάσταστη αναπαράσταση




πάτα εδώ   


     Αναζήτησε  δείγματα παραλογών στην παρακάτω διεύθυνση

http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=76&t=t

     
  
πάτα εδώ    ( αναζήτησε τα γενικά χαρακτηριστικά των παραλογών).


πάτα εδώ


                                    

ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ

πάτα εδώ
 '' Του  γιοφυριού της Άρτας''  : παραλογή με  επίκεντρο ένα από τα 1500 πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας 



  αριστουργήματα  της λαϊκής αρχιτεκτονικής που η  σοφία των λαϊκών μαστόρων συνταίριξε τέλεια με το φυσικό περιβάλλον, παλεύοντας με πλήθος δυσκολίες για τη θεμελίωσή τους...


Αναζήτησε την τεχνική της κατασκευής των πέτρινων τοξωτών γεφυριών από τους ξακουστούς πετράδες της εποχής...

      Μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που απειλούνται από την ανθρώπινη αδιαφορία ή παρέμβαση...

      και εδώ


Η ακμή της Κρητικής Λογοτεχνίας

https://www.youtube.com/watch?v=kOMw_VjqOxo

    '' Ερωτόκριτος'' του Β.  Κορνάρου

Για μια σύντονη αναφορά στην υπόθεση του '' Ερωτόκριτου''...

πάτα εδώ 

    Αξιοποίησε το υλικό  που δίνεται στους παρακάτω υπερσυνδέσμους και απάντησε   σύντομα στα ακόλουθα ερωτήματα :

  •   Ποιες αξίες προβάλλονται  στο ποίημα του ''Ερωτόκριτου'';
  • Ποιες επιρροές δλεχτηκε ο δημιουργός του '' Ερωτόκριτου΄΄; Παρά τα ξενικά  πρότυπα που ακολούθησε το πολύστιχο αυτό ποίημα μπορεί να θεωρηθεί καθαρά ελληνικό δημιούργημα και '' έκφραση της κρητικής ψυχής'';
  • Πού  έγκειται η αισθητική αξία του '' Ερωτόκριτου'';
  • Τι συμπεραίνετε για τη σύγχρονη απήχηση του ποιήματος;
  • Ακούγοντας μελοποιημένα αποσπάσματα του '' Ερωτόκριτου'' ( π.χ. '' τα θλιβερά μαντάτα'' σε εκτέλεση Νίκου Ξυλούρη'' και το '' Παράπονο της Αρετούσας'')  , γράψτε τις εντυπώσεις σας για τη δύναμη και την αγνότητα του ερωτικού αισθήματος, όπως αποτυπώνονται από τον ποιητή του '' Ερωτόκριτου''.     




πάτα εδώ        
και εδώ                         
Κριτική προσέγγιση στον Ερωτόκριτο